Dünya ölçeğinde yaşlılar umutlarını ve korkularını paylaşıyor
Dünya öylesine hızlı yaşlanıyor ki çoğu ülke şişen yaşlı sayılarını desteklemek için hazırlıklı değil, Birleşmiş Milletler ve bir yaşlı hakları grubu tarafından yürütülen bir araştırmaya göre.
- Araştırma 91 ülkede yaşlıların sosyal ve ekonomik durumunu derecelendiriyor
- İsveç en üst ve Afganistan en alt sırada yer alıyor
- Uluslar daha önce olduğundan çok daha hızlı grileşen bir toplumla baş etmek için hızlı bir şekilde yeterince çalışmıyor.
- 2050’ye kadar 60 yaşın üzerindeki yaşlılar 15 yaşın altındaki çocukların sayısını tarihte ilk kez geçecek.
The Associated Press de bu yakınlarda dünya ölçeğinde yaşlılarla konuştu, iki önemli soru sorarak: Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz? Ve ülkenizde yaşlıların karşı karşıya kaldığı en büyük sorun nedir? Aşağıdaki portreler A.B.D., Peru, Küba, Hindistan, Almanya, İsrail, Senegal, Mısır ve Kenya’dan.
Ingrid Foerster, 82, Frankfurt, Almanya. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir diye sorulduğunda Foerster, “en çok zihinsel ve fiziksel bağımsızlığımı kaybedeceğimden ve bakılacak duruma gelmekten korkuyorum,” dedi. Yaşlılar için en büyük sorun yalnız yaşamaktır.
Pedro Vega Yucra, 80, Ayacucho, Peru. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir diye sorulduğunda Yucra, “yalnızca küçük bir evim var, çalışacak arazim yok dolayısıyla param yok. Yalnız yaşıyorum çünkü çocuklarım uzakta, karım yıllarca önce öldü. Dolayısıyla en büyük korkum bir gün yiyecek hiçbir şeyim olmayacak ya da çalışacak enerjim olmayacak. Ülkemin kırsal alanlarında biz, yaşlılar ölürüz ve kimse fark etmez. Yalnız yaşarız, yalnız uyuruz, hükümetimizin bize bakması gerek ama kimsenin aldırdığı yok,” diyor.
Mısırlı çiftçi Mahmoud Hussein, 70, Kaire, Mısır. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda Hussein, “ korkarım çocuklarım beni incitecek, evden atacak ve yalnız öleceğim. Mısırlı yaşlıları bekleyen en büyük sorun gelişmiş ülkelerdeki gibi sağlık güvencesinin ve emeklilik ödemesinin olmayışıdır,” diyor.
Nissim Pinto, 79 Tel Aviv, İsrail. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda, Pinto, “Hiçbir şeyden korkmuyorum, yalnızca 80 yıldır alıştığım şekilde yaşamaya nasıl devam edeceğim bilmiyorum. Gençlerin bana süpermarket ya da eczanede kuyrukta beklerken niye ayakta durduğumu sorarak yaşlı gibi davranmalarından hoşlanmıyorum. Yaşlı bir insana yardım etmek istemelerini takdir ediyorum ama yaşlı hissetmek istemiyorum. Zaman değişti ve yaşam 20 yıl önce olduğundan çok daha pahallı. Bugün aldığımız emekli maaşıyla yaşamak kolay değil, temel şeyleri bile alamıyoruz ve artık çalışamıyoruz.
Emekli Padma Sagaram, 63, Singapur. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda Padma, “Hastalıklardan ve finansal olarak başkalarına bağımlı olmaktan korkuyorum. Yaşlanınca büyük bir yalnız kalma korkusu var. Çocuklarım var ama onların da yaşamları var. Çocukları olmayan diğer yaşlılardan ne haber? Onlara ne oluyor? Sanırım buradaki ana sorun bizlerin gideceği bir emekli köyünün olmayışıdır. Yaşlanma bu ülkede bir damga oluyor. Bizim huzur evlerimiz var ama bence terk edilmiş ve hasta insanlar için bir yer gibi. Eğer emekli köylerimiz olsa diğerleriyle erdemle yaşlanırız, duygusal destek bulunur.
Sandra S. Harris, 67, Dekatur. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda Sandra, “Ençok belleğimi kaybetmekten korkuyorum, çok fazla Alzheimer durumu beni korkutuyor. Geçmişi, insanları, arkadaşları yaptıklarımı hatırlayamamaktan endişe duyuyorum. Yaşlandığımı algılamaktan dolayı zor zaman geçiriyorum ve insanların bundan yararlanmalarından korkuyorum. Bence bu ülkede yaşlıları bekleyen en büyük sorun kimlik hırsızlığı. Bana olana ve beni incitene kadar böyle bir şeyin olduğunu bilmiyordum. Çok dışa dönük bir kişiliğim var ve dikkatli olmak zorundayım. Başlangıçta insanların bana çok nazik olduklarını hatırlıyorum şimdi,” diyor.
Claudio Rodriguez Contreras, 71, Kuba devrimi gazisi, Havana, Küba. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda Contreras, “Kübalı yaşlıların büyük bir yaşlılık korkusu yoktur, devrimci hükümetimiz kendi olanakları içinde minimal gereksinimlerimiz –emekli aylığı, parasız tıbbi bakım, yiyecek, ev ve bizi toplumda aktif tutmak- konusunda bize yardım ettiği için . Benim yaşlılığımdaki sorunum şu; ambargodan dolayı ülkemiz olması gerektiği gibi gelişemiyor, çocuklarımız için hayal ettiklerimizi görme zevkimiz olamıyor.
Hamid Mohammed, 65, Yeni Delhi, Hindistan. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda üçü evli altı kız çocuğu babası Mohammed, ailenin tek para kazanan üyesi çek çek arabası çekiciliği olan işini kaybederse ailesinin başına kalma ıstırabından korkuyor. Ona göre Hindistan’da yaşayan yaşlıların çoğunun en büyük sorunu uygun bir yaşlı korunağının olmayışı, çoğu yaşlı kendilerine bakmaları için çocuklarının merhametine bağlı olduğu.
Juma Abdalla Athanas, 65, Kenya. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda Agdalla Athanas “Arazimizin tapusunu bekliyoruz ve temel sorun onu nasıl çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakabileceğimiz? Birçok sorunumuz var, her hükümet bize yalan söylüyor, hepsi geliyor ve gidiyor ve biz hala bekliyoruz. “ “Yaşlanırken sağlığım sorun, gücüm yok. Farklı tip yaşlılar var, parası olanlar yaşlılar evine gidiyor bizim gibi parası olmayanların gidecek bir yeri yok.”
Amadou Mbaye, 74, Dakar, Senegal. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda Mbaye tek endişesinin gençliğin geleceği olduğunu söyledi. “Tanrı 74 yaşıma kadar yaşamama izin verdiğinden ona yalnızca teşekkür edebilirim. Gerçekten tatmin olmuş durumdayım. Yalnızca gençler için endişe ediyorum, onların geleceği için üzülüyorum. Yaşam çok pahallı, çok fazla işsizlik var, sağlıkları istikrarsız. Kötü ekonomik koşullar yaşlıların finansal durumunu geçmişte çocuklarının desteğine güvendikleri zamandan daha öngörülemez yapıyor. Senegal fakir bir ülke, gençler için iş yok ki yaşlılara bakabilsinler ve bizim de evi desteklemek için çalışacak gücümüz yok artık.
Richard Hardick, 74, San Diego, A.B.D. Yaşlandıkça en çok neden korkuyorsunuz ve ülkenizdeki yaşlıları bekleyen en büyük sorun nedir, diye sorulduğunda Hardick “Yaşlanmaktan korkmuyorum. Sörf yapıyorum, Alaska’da balıkçılık (fly fishing) sporu yapıyorum, lisede öğretmenlik yapıyorum. Bir şekilde çoğundan farklı geliştim: Dindarım, Augustinianım. Fakirlik, bekaret ve bağlılık yemini ettim. Özel bir korkum yok. Harika zaman geçiriyorum.”Sanırım insanların yaşlanırken bazı sağlık sorunları geliştirmesi çok olasılı. Diyabet ve Alzheimer. Asıl mücadele bunlar sanırım.
Kaynaklar:
http://photos.denverpost.com/2013/10/08/photos-elderly-around-the-world/#8
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2456273/Aging-world-Elderly-people-globe-share-hopes-fears-youth-obsessed-society.html#ixzz2thcOV847
~ Anonim
Bir cevap yazın