Kayıp Eşyaları Bulmak İçin 12 İpucu
İşe gitmek için geç kaldınız ve anahtarlarınız kayıp. Çılgınca ceplerinize ve çantanıza bakıyorsunuz ama yalnızca hesap fişleri ve yara bandı buluyorsunuz. Yere eğilip kanepenin altına bakıyorsunuz. Hala bulamadınız. Sonunda düşünüp anahtarlarınızın hep elinizde olduğunu hatırlıyorsunuz ya da son kez eve girdiğinizden beri dış kapıda kilitte asılı. Bu hepimize olur ve ister inanın ister inanmayın bu konunun arkasında bilim var.
Michael Solomon kendini “bulmabilimi*” ustası olarak ilan etmiş. Kitabı Kayıp Nesneler Nasıl Bulunur**, herhangi bir şeyi bulmak için 12 kolay yol gösteriyor. Öğüdünü tutun ve bir daha hiçbir zaman anahtarlarınızı (ya da gözlüklerinizi…) kaybetmeyin.
Aramayın
Bir nesne kaybettiyseniz onu çılgınca kanepenin minderleri altında aramanız size bazı bozuk paralara ve önceki yıllardan kalma pasta mumu gibi şeyleri bulma şansını verecektir. Solomon’a göre nereye bakacağınıza ilişkin iyi bir fikir sahibi olan kadar beklemeniz çok daha yararlıdır.
Kayıp O Değil, Sizsiniz
Kayıp nesneler sizden kurnazmışlar gibi görünseler de onlar tam bırakıldıkları yerdedir. Eğer bir nesne bulunamıyorsa, Solomon bunun bizim ‘sistematik araştırıcılar’ olmamamızdan dolayı olduğunu söylüyor.
Paniğe Kapılmayın
Belki işe 15 dakika geç kaldınız, ancak cep telefonunuzu bulmak için kurabiye kavanozunuza bakmanız da biraz mantıksız. Solomon’un önerisi, rahat, sakin ve güvenli olana kadar beklemek.
Normalde Durduğu Yeri Kontrol Edin
Genellikle, kayıp nesne tam olarak normalde bırakıldığı yerdedir. Onu orada daha önce baktığınızda görmemeniz gözlerinizin sizi aldatmasındandır.
Son Olarak Nerede Gördüğünüzü Hatırlamaya Çalışın
Onu son olarak nerede kullandığınızı düşünün. Başka bir deyişle, diş fırçanızı bulmak için salona bakmayın, dişinizi sık sık salonda fırçalamak adetinde olmadıkça. Bu standart bir öğüttür, ama işe yaramaz değil.
Tekrar Kontrol Edin
Onu son hatırladığınız yere tekrar gidin ve orayı kontrol edin, ama bu kez neyi aradığınızı kendinize hatırlatın. Bu sözü tekrar tekrar kendinize söyleyin.
Kamuflaj Etkisi
Nesnenin doğru yerde olduğunu ama görünmediğini dikkate alın. Altında gizlenebileceği şeyleri, çantanız gibi, dikkatle kontrol edin.
46 cm Kuralı
Bazen nesnelerin kendileri hareketlenir. Bu, özellikle kalemler gibi yuvarlanma özelleğine sahip nesneler için geçerlidir. Eğer durum buysa orijinalde bulundukları yerin 46 cm kadar civarında olabileceklerini dikkate alın. Nesnenin son görüldüğü yerden 46 cm yarıçaplı hayali bir daire çizin ve o alanı daha kapsamlı araştırın. Solomon’a göre bu daire “Evraka Zonu.”
Nerede Kaybettiniz
Bir nesne kaybettiğinizde şu dehşetli sözleri mutlaka duyarsınız: “hımmm, onu en son nerede gördün?” Onu son gördüğünüzü hatırladığınız yere bakmanız sağduyu gereğidir, belli nedenlerle. Kayıp nesneyi bulmanın en iyi yolu nerede kalmış olduklarını hatırlamaktır ve bunu yapmak içinde mutlaka durup bir düşünmek gerekir.
Zaman Kaybetmeyin
Eğer bir yeri tepeden tırnağa aradıysanız, orayı aramaya devam etmeyin. Orada yoksa, orada yoktur. Aynı yere tekrar tekrar dönmek zaman kaybıdır.
Adımlarınızı Tekrarlayın
Kendinize birkaç dakika verin, attığınız adımları tekrarlamak için. Nesneyi nerede kaybettiğinizin ayrıntılarını hatırlamayabilirsiniz ama hatırladıklarınız onu bulmanıza yardım eder.
Etrafa Sorun
Eğer diğer bütün yaptıklarınız başarısız olursa, belki de onu kaybetmediğinizi düşünmek doğrudur. Belki kredi kartınızı kocanız almıştır ya da köpeğiniz evlilik yüzüğünüzü yemiştir. Bu noktada kesin olan şey şudur ki, evinizde bir yerde bir kara delik olmadıkça suçlu değilsiniz.
*findoloji
** How to Find Lost Objects
http://www.thirdage.com/attitude/12-tips-finding-lost-objects/ask-around#ixzz14V63CGBD
~ Anonim
Bir cevap yazın