Yaşlanmayla İlgili Katılamayacağımız Yanlış Fikirler
Yanlış: Yaşlı kadın depresyonda ve yalnızdır.
Gerçek: Zaman zaman depresyonda ve yalnız olabiliriz, ama bilimsel araştırmalar 75 yaşın üstündeki kadınların en az yalnız ve en az depresyondaki kadınlar olduğunu gösteriyor.
Yanlış: Yaşlandıkça daha az kadın olursunuz.
Gerçek: En iyi, en parlak kadınlardan bazıları, elliyi geçtikleri halde, hala dünyadaki başarı merdivenlerini tırmanıyor.
Yanlış: Yaşlı kadınlar daha çok streslidir.
Gerçek: Psikiyatristlere göre, yaşlı insanların genç insanlara göre stressiz günleri daha fazladır. Bu yaşlanmanın yararlarından biridir. Yaşlandıkça, anlarsınız ki, “Hey, küçük şeyler yüzünden üzülmeye değmez. ”
Yanlış: Yaşlanmak anlam ve amaç kaybıyla eş anlamlıdır.
Gerçek: Hem araştırmalar hem de yaşlananların kendileri, insanın ileri yıllarının, bilgelik ve ruhsallık açısından en iyi yılları olduğunu kanıtlıyor.
Yanlış: Eğer yaşlıysanız, geçmişi anıyorsanız ya da geçmiş hakkında çok konuşuyorsanız, yaşlılık belirtileri gösteriyorsunuz.
Gerçek: Bu hatırlamalar doğal ve uygundur, amacı da yaşamın çelişkilerini çözümlemek ve yaşam eleştirisi yapmaktır.
Yanlış: Yaşlandıkça zaman daha hızlı geçer.
Doğru: Matematiksel olarak, o masal gibi sonsuz çocukluk yazları son yazdan bir dakika bile uzun değildi. Şimdi farklı olan şey yazınızı geçiriş şeklinizdir. Basitçe söylenecek olursa, şimdi daha çok rutininiz var ve rutinler zamanın geçişinin farkında olmamanıza yol açan tekdüzeliği getirir.
Yanlış: Yaşlıyız diye herkes bilgeliğimizi ve düşüncelerimizi dinlemeyi ister ya da dinlemelidir.
Doğru: Yaşlı ve daha akıllı olsak da herşeyi bilmek durumunda değiliz ve bütün yanıtlara da sahip değiliz.
Yanlış: Biz kadınlar korunmaya muhtacız.
Doğru: Bir kez, “koruyucu” yanlış fikri yenilince, kadınlar tam ve otantik olmak için özgürdür. Ne zaman sınırlayıcı bir rolü kabul etsek kendimize saygısızlık ederiz.
Yanlış: Yaratıcılık yalnızca birkaç yetenekli içindir ve yaşlandıkça yeteneklerimiz sönükleşir.
Doğru: Yaratıcılık yalnızca dahilere özgü değildir. O, farklı düşünmemizi, kendimizi benzersizce ifade etmemizi ve yaşamı bir araştırma fırsatı olarak görmemizi sağlayan bir enerjidir ve yaş bilmez.
Pamela D. Blair, The next fifty years. A guide for women at midlife and beyond’dan.
~ Anonim
Bir cevap yazın