Yaşlanmayı Yavaşlatmak İçin 102 Yol
Kalbi genç olanlar bile yavaş yavaş yaşlanmaktan kaçamazlar. Bu kaçınılmazlık kötü bir şey olma durumunda değildir, çünkü, her bir kırışıklık ve gri saçla biraz da bilgelik gelir. Bedeninizin ve zihninizin yaşlanmasını durduramasanız bile, sürecin yavaşlamasına yardım edebilir ve kendinizi mümkün olan en iyi sağlık durumunda tutabilirsiniz. İşte, yaşlandıkça kendinizi sağlıklı tutmak için bir kaç ipucu.
Cilt Bakımı
Cildiniz bedeninizin en büyük organı ve yaşam tarzınızdan sık sık, en kötü etkileneni. İşte, cildinizin zarifçe yaşlanmasına yardım için bir kaç ip ucu.
1. Çok miktarda su için. Bir bardak suda gerçek gençlik pınarını bulun. Su içmek cildinizi içten dışa nemlendirir. Su, ayrıca elastikliği ve esnekliği korumak için elzemdir ve kuruluğu önlemeye yardım ederek cildinizi daha uzun süre genç ve taze gösterir.
2. Daima güneş kremi kullanın. Güneşe aşırı maruz kalmak dışında pek az şey cildinizi daha hızlı yaşlandırır. Dışarı her çıktığınızda yüzünüze ve kollarınıza güneş kremi sürdüğünüzden emin olun ve günün en sıcak olduğu öğleden sonra güneşe çıkmaktan kaçının.
3. Hava kirliliğiyle temasınızı azaltın. Hava, özellikle büyük bir şehirde yaşıyorsanız ve hergün trafik içindeyseniz, cildinize zararlı olan toksin ve kimyasallarla doludur. Kendinizi kirliliğe maruz bıraktığınız zamanın süresini azaltmaya çalışın.
4. Yaşlanmaya karşı bir nemlendirici kullanın. Nem cildi korumak için önemlidir dolayısıyla, hergün nemlendirici kullanarak cildinizin mümkün olduğunca iyi görünmesini sağlayın. Yaşlanmaya karşı ek unsurları olan bir tanesini alın.
5. Cildinizin üstündeki ölü hücre üst tabakasından kurtulun. Yaşlandıkça bu ölü hücreleri temizletmek giderek önemli olur. İnce çizgilerin görünümünü azaltmaya ve cildinizin daha genç ve canlı görünmesine yardım eder.
6. Kaş çatmayı durdurun. Stres bedeninizin her tarafını etkiler, cildiniz dahil. Sürekli kaş çatılması, kaşların arasındaki çizgi ve genel mutsuzluk erken yaşlanmanıza yol açar.
7. İyi bir temizleyici seçin. Cildi temiz tutma, onu genç tutmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Kiri, kirleticileri ve diğer hasar vericileri temizlemek için yumuşak bir temizleyici kullanın.
8. Güneş gözlüğü kullanın. Güneş ışığına gözlerinizi kısarak bakmanın gözlerinize ve cildinize hiç bir faydası olmaz. Güneşe çıkarken gözünüzü korumak, kaz ayaklarının ve ince çizgilerin kötüleşmesini önlemek için favori gözlüğünüzü takın.
9. Pipet kullanmayın. İster inanın, ister inanmayın pipetle içmek için yüz kaslarını büzmek tıpkı sigara içmek gibi kırışıklıklara yol açar. Dolayısıyla, içeceklerinizi doğrudan bardaktan için.
10. Sert kimyasalları kullanmaktan kaçının. Birçok temizleyici ve yüz ürünündeki sert kimyasallar cildi kurutur ve sizi olduğunuzdan yaşlı gösterir. Kimyasal yüklü ürünlerden kaçınarak cildinizin genç görünüşünü koruyun. Organik ürünleri tercih edin ve daha hassas bileşimleri olan ürünleri kullanın.
11. Lesitin alın. Lesitin canlı bütün organizmaların hücrelerinde bulunan bir özdür. Destek olarak alındığında cildin yumuşamasını ve diğer cilt koruyucu unsurların cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlar.
12. Doğal yağlı ürünleri kullanın. Cildiniz doğal olarak yağlı değilse, doğal yağ eklenmiş ürünleri kullanmak cildinizin daha nemli ve esnek görünmesini sağlar. Ayrıca, nemli tutarak cildinizi kurumaktan korur.
13. Göz çevresindeki cilde özel dikkat sarfedin. Göz çevresindeki cilt bedenin diğer kısımlarındakinden daha hassas ve incedir, dolayısıyla ona vücudun diğer kısımlarındakinden daha dikkatle muamele etmelisiniz. Yağ içeriksiz, hassas, tahriş etmeyen, cildinize yardım eden ve vitamin veren bileşimler kullanmalısınız.
14. Retinol içeren bir nemlendirici deneyin. Retinol bir A vitamini formudur ve bir çok anti-aging ürün çeşitinde kullanılır. Günlük olarak uygulayın, retinol cilt değişim hızını ve kollagen üretimini arttırarak cilde daha genç görünüm verir.
Yaşam Tarzı
Günlük yaşamınızı nasıl yaşamayı sectiğiniz, gelecek yıllarda sağlığınızda büyük etki yapabilecektir. İşte, size genç hissetmeyi sürdürmek için yaşam stilinizi değiştirmede bazı yollar.
15. Bol bol uyuyun. Yeterince uyumamak sabah toplantılarında sizi mahmur yapmaktan daha fazla zarara sebep olabiliyor. Metabolizmanızı ve hormon üretiminizi engelleyerek yaşlanmayı da hızlandırabilir ki, bu durum şeker, yüksek tansiyon ve hatta bellek kayıplarında sizi daha büyük bir risk sahibi durumuna sokar. Herkesin uyku geresinimi farklı olduğu halde, ortalama insan bütünüyle dinlenmiş hissetmek için yaklaşık sekiz saat uykuya gereksinim duyar.
16. Stresi azaltın. Herkes ara sıra biraz stres yaşar, fakat kronik, uzun dönemli stres sizi erken yaşlandırabilir hatta hasta yapabilir. Güncel araştırmalar stresin hücrelerin yaşam süresini dolayısıyla, sizin ömrünüzü de kısalttığını ortaya koymuştur. Daha sağlıklı ve mutlu olmak için yaşamınızdaki stres yapıcıları azaltın.
17. Seks yapın. Bir çok insan cinsel etkinlikle ilişkili olarak ek bir motivasyona ihtiyaç duymaz, fakat bu konudaki ek ikramiye seksin genç kalmanıza yardımcı olduğudur. Seks endorfini arttırır, kemik gücünü geliştiren büyüme hormonlarının serbest bırakılmasını tetikler, hatta yaşlanmayı yavaşlatır ve kırışıklıkları azaltır.
18. Gülmeyi sürdürün. Hayat sizi aşağı çekerken bile nükte bulma yeteneği genç görünmek ve hissetmek için anahtar etmendir. Her gün gülümsemek için yollar bulun.
19. Sigarayı bırakın. Bunu zaman içinde tekrar tekrar duyarsınız, fakat tekrar akılda tutmanızı sağlar: sigarayı bırakın. Ne kadar erken olursa o kadar iyi. Sigara yaşlanmayı hızlandırıyor, kırışıklıklara sebep oluyor ve yaşlı görünmenize ve hissetmenize yol açıyor.
20. Bedeninize bir mabetmiş gibi davranın. Birlikte çalışacağınız tek bir bedeniniz var, dolayısıyla ona saygıyla davranın. İyi yiyin, egzersiz yapın, bedeninize zararlı maddeler almaktan sakının. Size sonsuz gençlik vermeyebilir, fakat emin olun ki zarar da vermeyecektir.
21. İyimser olun. Araştırmalar yaşama olumlu bakan insanların daha olumsuz bakanlardan daha uzun yaşadıklarını ve yaşamlarının daha üretken olduğunu hissettiklerini göstermiştir. Olumlu yapısı olanlar hastalıklara da daha az eğimli. Dolayısıyla, bir daha kötü bir ruh durumuna kaydığınızı hissederseniz, şükredin ve olaya iyi tarafından bakın.
22. Televizyonu kapatın. TV’nin önünde oturmak eğlenceli olabilir ama zihninizi ve bedeninizi uyarmaz. Akşamlarınızı en son reality showları izleyerek geçireceğinize yürüyün, egzersiz yapın ya da arkadaşlarınızla ve ailenizle konuşun.
23. Günlük olarak bir programı takip edin. Yatarken, uyanırken, yerken ve egzersiz yaparken günlük bir rutin içinde olmak daha mutlu ve sağlıklı hissetmenize yardımcı olur. Sağlıklı alışkanlıklara bağlı kalmanıza ve bedeninizin güvenilir bir ritim içinde olmasına yardım eder.
24. Esnek olun. Günlük olaylara karşı daha esnek bir tutum içinde olmayı benimserseniz kendinizi stres yükünden ve bir kaç gri saç telinden korursunuz. Olaylar her zaman planlandığınız gibi gelişmez, ancak değişikliklere karşı olarak değil, onlarla birlikte çalışma becerisi omuzlarınızdan büyük bir yükün kalkmasına yardım eder.
25. Olumlu ilişkileri besleyin. İnsanlar genleri gereği sosyal hayvanlardır ve iyi olmamızın bir kısmı yaşamda güvenebileceğimiz ve ilişki kurabileceğimiz diğer insanlara sahip olmaya dayanır. Sizinkine benzer bakış açılarına, hobilere ve yaşama sevincine sahip insanlarla ilişkilerinizi geliştirin.
26. Doktora gidin. Açıklayamadığınız ağrılarınız, alışılmadık belirtiler varsa ya da yalnızca kendinizi iyi hissetmiyorsanız bile hemen bir doktora gitmek uzun vadede size yardımcı olur. Hiç bir belirti yoksa bile yıllık kontrol yaptırmalısınız. Erken tıbbi tedavi görmek bir çok hastalığın iyileşmesi için anahtardır.
27. Endişe yumağı olmayın. Yanlış ya da sizi sıkan şeyler üzerine devamlı düşünmek az uyumanıza, kötü hissetmenize yol açarak stres yapar ve genelde sizi daha hızlı yaşlandırır. Sizi sıkan konularda yapabileceğinizin en iyisini yapın ve sonrasını bırakın. Değiştiremeyeceğiniz konularda üzülmenin bir yararı yoktur ve stres yüzünüzde görünecektir.
28. Dişlerinizi fırçalayın. Dişleri sağlıklı tutmak yalnızca sizi genç göstermez, besleyici yiyecekleri daha kolaylıkla yemenize yardımcı olabilir. Fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli olarak dişçiye gitme dişlerinizi iyi çiğneme koşullarında tutmanıza yardım eder.
29. Kolestrolünüzü kontrol ettirin. Bütün kolestrol tipleri kötü olmamakla birlikte vücutta yüksek kolestrole sahip olmak kan damarlarınızı hasara uğratır ve sizi kalp krizlerine ve inmelere eğilimli yapar. Kolestrol düzeyinizi doktora düzenli olarak kontrol ettirin ki, bu sorunu düzeltmek için önlemler alabilesiniz.
30. Yavaşlayın. Bütün işlerin yapılması için koşuşturmak zorunda olduğunuzu düşünebilirsiniz, aşırı yoğun bir yaşam tarzının yarattığı devamlı stres zihninizi ve bedeninizi aşırı yorar. Yavaşlamak, durmak ve hayattaki küçük zevklerden her fırsatta zevk almak için zaman yaratın.
31. Yolculuğunuzdan zevk alın. Yaşlanmak yaşamın bir gerçeği, şu can sıkıcı vergilerden bile daha kaçınılmaz. Dolayısıyla, yolculuğunuzu rahatlatacak herşeyi yapmaya çalışın ve yaşamın her aşamasıyla gelen yeni deneyimlerin zevkini çıkarın.
32. Gönlünüz genç olsun. Yaşlanıyor olabilirsiniz, ancak, içinizdeki çocukla bağlantıda kalarak yaşlılık duygusunu defedebilirsiniz. Etrafınızdaki dünyaya ilişkin merak ve zevk duygusunu kaybetmeyin.
33. Tatil yapın. Yararlarından zevk almadıkça fazladan çalışma saatlerinin bir anlamı yok. Arasıra dinlenmek ve yenilenmek için kendinize bir tatil verin. Bedeniniz ve zihniniz bundan hoşlanacak.
34. Sevecek birini bulun. Eşiniz, çocuğunuz, ebeveynleriniz, arkadaşlarınız hatta bir hayvan, sevdiğiniz ve sizi seven birinin olması sağlığınız ve iyiliğiniz üzerinde inanılmaz bir olumlu etkiye sahiptir.
35. Talihsizliklerin sizi teslim almasına izin vermeyin. Herkesin yaşamında kötü şeyler olur, ancak olumsuzluklarla yaşamayın. Kendinize kaybettiğiniz şeyler için üzülmek, yas tutmak ve kederlenmek için şans verin ancak bunun tüm yaşamınız olmasına izin vermeyin. Onlarla uğraşın ve sonra daha mutlu deneyimlere dönün.
36. Şimdi başlayın. Genç hissetmeye başlamaya çalışmanın en iyi zamanı hemen şimdidir. Kaç yaşında olursanız olun iyiliğinizi ve genel sağlığınızı etkileyecek olumlu değişiklikler yapmak için hiç bir zaman geç değildir.
37. Biraz kilo verin. Obezliğin yaşlanma süreciyle büyük ölçüde arttığı ve sizi gerçekte olduğunuzdan çok yaşlı gösterdiği anlaşılmıştır. Herkes süper model inceliğinde olamaz, fakat herkes sağlıklı olacağı bir kiloya ulaşabilir.
38. Bir hayvan edinin. Hayvanlar yalnızca arkadaş olmaktan daha fazlasını yapar. Hayvanı olanlar daha az doktora gitme, kalp krizlerinden daha çabuk kurtulma eğilimindedir ve depresyon ve yüksek tansiyona ilişkin daha az soruna sahiptir.
39. Dikkatli olun. Dikkatli insanların daha dikkatsiz ve atak insanlardan daha uzun yaşadıkları gösterilmiştir. Alzheimera daha az eğilimlidirler. Belki yapınızda yok ama daha çok düşünerek karar vermek yararınıza olur.
40. Şeker kontrolü yaptırın. Bir çok insanda özellikle ailede şeker hastalığı geçmişi olanlarda yaşlandıkça şeker riski oluşabilir. Belirtilerden bazılarının sizde olduğunu düşünüyorsanız ortaya çıkarmak için doktora gidin ki, hastalığın etkilerinin bazılarını ters çevirmeye çalışmaya başlayın.
41. Aile geçmişinizi öğrenin. Aile tarihi çeşitli hastalıkların sizde de olup olamayacağı konusunda çok önemli rol oynar. Ebeveynleriniz, teyzeleriniz, amcalarınız, büyük anne/babalarınızın varsa, hastalıklarını öğrenin ki, kontrol yaptırıp hasta olma şansınızı azaltmak için çalışın .
42. Önce davranın. Yaşlandıkça diğerlerinin yanısıra kolon, meme, testis ve servikal kanserler bakımından kontrol yaptırmak çok önemlidir. Yıllık doktor ziyaretleri yapın, film çektirmek için. Erken tanı hastalıkla daha etkin mücadeleye yardımcı olur. Diyet Geleneksel akıl “ne yersek oyuz” der, dolayısıyla yediklerinizin sizi sağlıklı yapacağından emin olun. İşte, sağlıklı görünmeniz ve hissetmeniz için yardımcı olacak birkaç ip ucu.
43. İçmeyi sınırlayın. Ara sıra bir bardak şarap size bir zarar vermeyecektir, fakat çok içerseniz acısını bir gün çekersiniz. Karaciğerinizi ve kalbinizi sağlıklı tutmak için alkol alımınızı bir iki bardakla sınırlayın.
44. Her gün bir elma yiyin. Günde bir elma gerçekten doktoru evden uzak tutar. Yeni araştırmalar elmadaki anti oksidan ve flavinoidlerin Alzheimeri, diğer dejeneratif beyin hastalıklarını, kanser ve şekeri önlemeye yardım edebildiğini göstermiştir.
45. Fazla yağ alımını kesin. Diyetinizde kötü yağları kesmek kalp hastalıkları, obezlik ve diğer birçok hastalık riskini azaltmaya yardım edebilir. Eğer yağ yiyecekseniz daha çok iyi, doymamış türünü yiyin.
46. Lif alımını arttırın. Meyva, sebze, bakliyat, fındık, badem, ceviz, hububat, çekirdek ve hububat kabukları gibi kompleks karbonhidratlarda bulunan lifler sindirim sistemine olumlu etkide bulunmaktan fazlasını yapabilir. Daha tok hissetmenize yardım eder, şeker kontrolünü arttırır, hatta kolestrolu düşürür.
47. Biraz A vitamini alın. A vitamini hücre tamiri ve yeni cilt hücrelerinin büyümesinin ayrılmaz bir parçasıdır, fakat çoğu aslında iç organlara zarar verebileceğinden az miktarda alınması gereken bir vitamindir. A vitamini bakımından zengin yiyecekler süt, yumurta sarısı, havuç ve yapraklı koyu yeşil sebzelerdir.
48. Sebze yiyin. Araştırmalar sebze yemenin bilişsel düşüş hızını yavaşlatmaya yardım ettiğini ortaya koymuştur. Günde üç öğün sebze yemek bilişsel düşüş hızınızı %40 a kadar azaltmaya yardım eder. Dolayısıyla, günlük diyetinizin, bir parçası olarak, sebze kapsadığından emin olun.
49. Organosülfürler alın. Organosülfür bakımından zengin yiyecekler soğan, sarmısak, brokoli, karnıbahar, pırasadır. Bu yiyecekler ve organosülfürlerin, bedenin kanserle, kalp hastalıklarıyla ve inmeyle savaşmasına yardım ettiğine inanılmaktadır.
50. Kahvaltı edin. Güne doğrudan sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın. Sabahleyin ve gün ortasında daha çok kalori almak, yatağa gittiğinizde, daha az kilo almanıza ve daha sağlıklı yaşamanıza yol açacak, daha az yakılmamış kalori bırakır.
51. Çay zamanınından zevk alın. Yeşil çay bedeninizdeki serbest radikallerin zarar verici ve yaşlandırıcı etkisiyle savaşmaya yardım eder. Hergün rahatlamak ve vitaminlerinizi sıvı olarak almak için bir bardak için.
52. Antioksidanlar bakımından zengin yiyecekler yiyin. Belki bilinçli olarak farkında değilsiniz ama vücudunuz sürekli olarak oksidasyon işlemi sırasında meydana getirilen serbest radikallerin saldırısına uğruyor. Araştırmalar bu moleküllerle savaşan, antioksidan olarak bilinen maddelerin kardiovasküler hastalık ve artrit gelişimi risklerini, kırışıkları azalttığını ve hatta beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini göstermiştir.
53. Yeterince kalsiyum aldığınızdan emin olun. Kalsiyum, çürümesini kesinlikle istemeyeceğiniz iki şey, güçlü kemikler ve dişler, için anahtar bir bileşimdir. Ek kalsiyum alarak ya da kalsiyumca zengin yiyecekler yiyerek onları güçlü tutun.
54. Organikleri deneyin. İhtiyacınız olmayan hiçbir kimyasalı almayın. Az miktarda bile olsa hormonlar, tarım ilaçları, zararlı bitkileri öldüren ilaçların bedeninizde öngörülemeyen etkileri olabilir. Mümkünse bedeninizi bunlara maruz bırakmamak için organic ürünleri satın alın.
55. Yemeği bir zevk haline getirin. Her yemekte fast food ya da kurabiyeyle midenizi doldurmuyor oluşunuz, yemekten zevk almamalısınız demek değildir. Sağlıklı yemek bir deneyim olmalı, yalnızca iyi değil aynı zamanda da lezzetli olmalıdır, çünkü lezzetli yiyecek hayatın büyük zevklerinden biridir. Sebzeden en sıkı şekilde nefret edenler bile onları yemek için bir yol bulabilir, dolayısıyla, yeni şeyleri deneyin ve sizin için ne iyi görün.
56. Fitokimyasallar alın. Fitokimyasallar brokolide, diğer yeşil sebzelerde ve balıkta olduğu gibi yara berelere karşı güçlü ajanlardır. Bunlar kronik olduklarında arterleri, sinir hücrelerini ve sonunda tüm bağışıklık sisteminize zarar verir, dolayısıyla sağlıklı yiyerek onunla savaşın.
57. E vitamini desteği alın. E vitamini yaşlanmayla savaşan güçlü bir anti oksidandır, fakat tek başına diyetten alınması kolay değildir. Yaşlanmanın erken belirtileriyle savaşmanıza yardımcı olması için, özellikle bir egzersiz programıyla bağlantılı olarak değerli vitamin içeren bir ek destek alın.
58. Daha fazla balık tüketin. Balıklar kalbinizi sağlıklı tutmak için büyük yardımcı omega-3 le doludur. Balık tüketimi yüksek olan toplumlar çok daha düşük kalp hastalığı ve düşük tansiyon düzeyine sahiptir. Sağlık kurumları haftada iki kez balık öneriyor.
59. Biraz kırmızı şarap için. Kırmızı şarap kanser, arteosiklerosis, kalp ve Alzheimer hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılı bir madde olan resveratrol içerir. Bu maddeden tamamen yararlanmak için oldukça az içmek durumundaysanız da akşam yemeğinde bir ya da iki bardak içmenin kanı incelterek ve tehlikeli pıhtı riskini azaltarak birçok kalple ilişkili hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir.
60. Kafeini kesin. Arasıra biraz kafein size bir şey yapmaz fakat günde bir çaydanlık bitirmeniz yapabilir. Kafein sabableyin sizi uyandırabilir ancak onu çok fazla tüketmek sizi kalp problemleri, böbrek taşları riskine sokar ve mineral emiliminizi azaltabilir. Tamamen kesmek zorunda değilsiniz, fakat sınırlamak yaşlanmayla ilişkili birçok hastalığı önlemeye yardım eder.
61. Biraz siyah çikolata yiyin. Tufts Üniversitesindeki araştırmalar siyah çikolatanın kan basıncını düşürmeye yardım ettiğini göstermiştir, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olan yararlı antioksidanlar içerdiğini de söylemek gereksiz. Dolayısıyla, bir daha tatlı için kıvrandığınızda bir parça siyah çikolata kapın ve onu suçluluk duygusu olmaksızın yiyin.
62. C vitamini alın. Sizi genç tutmaya yardım etmek için günde yalnızca bir elma şart değil, bir portakal da aynı işi yapabilir. Yeni araştırmalar C vitaminince zengin yiyecekler yiyen insanların yemeyenlere göre daha az kırışıklıkları olduğunu göstermiştir. Bir çok faktör kırışıklıklara neden oluyorsa da kahvaltınıza bir bardak portakal suyu eklemek size zarar vermez.
63. Tam gıdalar alın. Vitaminler, mineraller ve kompleks karbonhidratlarca zengin yiyecekler yemek iyidir. Fito kimyasallar ve diğer yararlı maddelerle dolu bu tür yiyecekler aldığınız besinlerin hepsinden yararlanmanızı sağlar ve kırışıklıkları uzakta tutar.
64. İyi yağları yiyin. Bütün yağlar kötü değildir. Aslında bazıları belirli vitamin ve minerallerin emilimi için şarttır. Arterleri tıkayan yağlardan kaçınmaya çalışın, onların yerine daha çok omega-3 ve doymamış yağlar alın.
65. Kalori alımını azaltın. Araştırmalar kalori alımını azaltmanın ömrünüz üzerinde büyük etkisi olduğunu göstermiştir. Yağlı ve yüksek kalorili yiyecekleri daha az yemek sizi daha sağlıklı tutar, kalbinizi korur ve olasılıkla, ömrünüze yıllar ekler.
66. Süper meyvalar yiyin. Süper meyvalar yaban mersini, nar, kızılcık, böğürtlen gibi meyvalardır. Antioksidan yüklüdürler ve araştırmalar nar suyu içmenin prostat kanseri riskini azaltabileceğini ve kan akışını iyileştirebileceğini göstermiştir. İkramiyesi de lezzetli oluşu.
67. Ağır işlem görmüş yiyeceklerden kaçının. İşlem görmüş yiyecekler genellikle tuzlar, yağlar ve besleyici diyet için iyi olmayan diğer madde miktarı bakımından yüksektir. Kan basıncını arttırabilir ve kilo almanıza sebep olabilirler, her ikisi de, genç kalmayı hedefliyorsanız, kaçınmanız gereken şeylerdir.
68. Şeker alımını sınırlayın. Şeker metabolizmanızın düzgün çalışmasını sağlamak için gereken değerli mineralleri sömürür hatta bağışıklık sisteminizi baskılar. İşlenmiş şekerce yüksek yiyeceklerden kaçının, metabolik sendrom, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi azaltırsınız.
69. Besin piramidini benimseyin. Geniş çeşitlilikte yiyecek yemek sağlıklı beden ve zihni korumak için şarttır. Besin piramidinin kölesi olmak durumunda değilsiniz. Fakat onu her gün ne yemeniz gerektiği konusunda rehber olarak almaya çalışın. Mandıra ürünlerinden nefret mi ediyorsunuz? O zaman kalsiyumunuzu sebzelerden alın.
70. Orta yolu benimseyin. Eğer zevk almayacaksanız fazla yaşamanın bir anlamı yok. Ara sıra sevdiğiniz ama sizin için iyi olmadığını bildiğiniz şeyleri yiyin. Bir parça cheese kek ya da ara sıra bir fast food sağlığınıza zarar vermez, dolayısıyla arada bir kaçırın.
71. Mümkünse vitaminlerinizi yiyeceklerden alın. Her sabah bir multivitamin tableti almanın geresiniminiz olan bütün besinleri size verdiğini düşünebilirsiniz ancak yanılırsınız. Genelde hapla vitamin ve mineral almanın etkisi azdır. Onun yerine onları yiyeceklerden alırsanız çok daha büyük bir etki elde edersiniz. Yalnızca gereksiniminiz olan besinleri almaz aynı zamanda daha sağlıklı yersiniz.
Egzersiz
Ne kadar hoşlandığınızın bir önemi yok, kanepede oturmak gençlik dolu görünüm ve duygularınızı korumaya yardım etmez. Kanape patatesi olma durumunuzu kıracak bazı yollar var.
72. Kardiyo yapın. Günlük kardiyo çalışmasıyla kalbinizin pompalamasını sağlayın. Kalp hızınızı egzersizle yükseltmenin kolestrolünüzü azaltarak ve kalp kapasitenizi korumaya yardım ederek yaşlanmayı yavaşlattığı gösterilmiştir. Ayrıca, kas geliştirmenize, yağ yakmanıza, genelde iyi hissetmenize ve daha enerjik olmanıza yardım eder.
73. Ağırlık kaldırın. Kardiyo en ilgi çekeni olabilir, fakat ağırlık kaldırmak da bedeninizi erken yaşlanmaktan korumada o kadar önemlidir. 40 yaşından itibaren vücudunuz her yıl yüz gram kadar kas kaybeder ki onun yerini genellikle yağ alır. Haftada bir kaç kez, kas kitlesini arttıracak ve aynı zamanda da yağlarla savaşacak, ağırlık kaldırma çalışması yaparak bunun önlenmesine yardım edebilirsiniz.
74. Dışarı çıkın. Yapabiliyorsanız egzersizinizi dışarda yapın. Temiz hava iyi hissettirir ve güneş ışınları sağlık için şart olan bedenin D vitamini üretmesine yardım eder
75. Yoga yapın. Yoga yalnızca iyi bir egzersiz değil aynı zamanda da stresinizin azalmasında yardımcıdır. Haftada birkaç gün yoga yapmak kırışıkların azalmasına, yavaş kilo almaya, dertten kurtulmaya ve hatta gece daha iyi uyumaya yardım eder.
76. Dengeniz üzerinde çalışın. Bir çok insanın yaşlandıkça kaybetmeye başladıkları şeylerden birinin denge olduğunu görmüştür. Gücünüzü arttırarak, yoga ve pilates gibi denge arttırmaya yardımcı olan kurslar alarak dengeniz üzerinde çalışın.
77. Bir arkadaş getirin. Tek başına çalışmak can sıkıcı olabilir, dolayısıyla motive edebilecek ve eş olabilecek bir arkadaşınızı getirin. Yalnızca daha iyi bir duruma gelmez aynı zamanda değerli ve zevkli bir sosyal ilişkide bulunmuş olursunuz.
78. Akciğer kapasitenizi kontrol ettirin. Birçok insan 60 yaşına gelinceye kadar akciğer kapasitelerinin %40’ından fazlasını kaybeder. Geliştirme gereksinimi olup olmadığını anlamak için akciğerinizi doktora kontrol ettirin. Kalp hızınızı arttıracak ve hızlı soluk almanızı sağlayacak bir egzersiz programı akciğer fonksiyonunuzu geliştirmeye ve akciğer kapasitenizin bir kısmını geri kazanmaya yardım eder.
79. Beden yağınızı düşük tutun. Genel kilonuzu düşürmeye odaklanmış olabilirsiniz ancak daha önemlisi vücut yağ oranını gözlemektir. Fazla yağlar genel sağlığınız üzerinde arterlerde pıhtı ve diyabet riskini arttırarak olumsuz etki yapabilir.
80. Spor yapın. Spor herkes için değildir, fakat çalışmaya zor motive oluyorsanız, bir takıma katılmak, egzersiz yapmayı zevkli ve sosyal hale getirmek için iyi bir yoldur. Yolunuz üstündeki, hızlı atıp tutmalı soccer oyunu ya da çembere atış yapma gibi her bir küçük aktivite daha sağlıklı görünmeniz ve hissetmenize yardım eder.
81. Yürüyün. Eğer kendinizi sopayla vurulan bir oyun için fit hissetmiyorsanız hızlı bir yürüyüş yapmaya çalışın. Hafif bir egzersiz bile diyabet, kanser, depresyon, bunama ve kırışıklık sahibi olma şansınızı azaltır.
82. Ev işleri yapın. Hergün spor salonuna gidecek vaktiniz yok mu? Eviniz ve etrafındaki bazı işleri yaparak fiziksel etkinlik yapmış olursunuz. İster süpürün, ister banyo küvetini ovun ya da çimi biçin, kanepede oturmaktan çok daha fazla kalori yakıyor olursunuz.
83. Dans edin. Egzersiz yapmak oyun değildir ama sadece iş de olmamalı. Genç ve fit hissetmek için dans edebilirsiniz. Sizin için önemli birini ya da en iyi arkadaşınızı yakalayın ve dans edin. İyi bir egzersizdir, stresi azaltır ve hatta romantik olabilir.
84. Gerilme hareketleri yapın. Esneklik kaybı birçok insanın yaşlandıkça ağrı ve sızı yaşamalarının sebebidir. Genç kalma egzersizlerinizi onlara düzenli olarak gerilme hareketleri katarak ya da böyle hareketlerin olduğu egzersizleri yaparak biraz uzatın.
Zihin Sağlığı
Yaşlanmanın bilişsel yetenekleriniz üzerinde büyük etkisi vardır o nedenle aşağıdaki ip uçlarını deneyerek beyninizi en iyi durumda tutun.
85. Bilmece çözün. Kelime bulmaca ya da sudoku gibi günlük bilmece çözme etkinlikleriyle meşgul olarak beyninizi en iyi durumda tutun. Zihin kaslarını kullanmak her türlü bilgi hatırlama hızınızı arttırır.
86. Kitap okuyun. Okumak yalnızca beyni çalıştırmaz aynı zamanda öğrenme ve ufkunuzu genişletmenin önemli bir yoludur.
87. Meraklı olun. Dünyadaki en yaşlı insanlar bile dünyayla ilgili bilinecek herşeyi bilmezler. Daima etrafınızdaki dünyaya ilişkin merakınızı koruyun, çünkü daima öğrenecek ve deneyimleyecek yeni bir şey vardır.
88. Öğrenmeyi asla durdurmayın. Beynin yaşlanmasının kesin olan bir yolu onu yeni bilgilerle beslememektir. İster kitaplardan, ister çevrenizdekilerden ya da ister internetten öğrenin ama dünyada olup bitenlerle ilgilenin ve beyninizi en iyi durumunda tutun.
89.Birşeyleri ilginç kılın. Kendinizi zihinsel rutin içine sokmayın. Eğer her günü tekrar tekrar yaşıyor olduğunuzu hissediyorsanız, birşeyleri sarsın. Aksi taktirde zihinsel keskinliğinizi kaybetmeye başlayacaksınız.
90. Kendinize meydan okuyun. Günlük yaşamınızı ilginç yapmanın bir yolu sürekli kendinize yeni meydan okuma yolları bulmaktır. Beynizin bir bulmacayı tamamlamasını, kısa bir öyküyü bitirmesini, onu donukluk ve bıkkınlıktan çıkaracak herhangi bir şeye cüret etmesini sağlayın.
91. Sosyal kalın. Büyük sosyal çemberi olan ve güvenecek kimseleri olduğunu hisseden insanlar genelde daha yalnız olanlardan daha uzun ve sağlıklı yaşar. Yalnızca bir kaç yakın arkadaşınız bile olsa onlarla ve sevdiklerinizle zaman harcamak kendinizi genç hissettirir ve düşündürür.
92. Müzik dinleyin. Müzik yalnızca eğlenceli değildir, aynı zamanda da beyninizi meşgul eder ve ruh halinizi iyileştirir. Bir daha yalnız oturacağınıza sevdiğiniz bir müziği açın.
93. Yalnız yaşamayın. İnsanlar çok sosyal hayvanlardır, ve yaşlandıkça başkalarıyla olmak, özellikle de sizi teşvik edenlerle, sağlığınız ve iyiliğiniz üzerinde harikalar yaratır.
94. Kontrolünüzü ele alın. Yaşamlarının kontrolüne sahip olduklarını hissedenler tersini hissedenlere göre daha mutlu ve zihinsel, fiziksel yönden daha sağlıklılar. Yaşamınızın kontrolünü ele alın ve hasadını toplayın.
95. Bir hobiniz olsun. Yaşamınızdaki şeylerden sıkılmamak ve teşvik edilmeden durmamak beyin sağlığı için önemlidir. Eğer yoksa da bir hobi edinin. Tenis oynayın, şişe içinde gemiler yapın ya da sizi bunalmaktan çıkaracak ilginizi çekecek herhangi bir şey.
96. Bir gruba ya da klübe katılın. Bir grubun parçası olun, bir toplum örgütü, küçük bir okuma klübü, ne olursa olsun, size değerli sosyal ilişki sağladığı gibi, yeni bir şey öğrenmenize ve beyninizi aktif ve meşgul tutmanıza yardım eder.
97.Oksijen akışını arttırın. Beyne oksijen akışının artmasının, aerobik egzersizin yaptığı gibi, beyin dokusunun bozulması ve ölümünü yavaşlattığının yanı sıra bazı durumlarda beyin kapasitesinin artmasına yol açtığı gösterilmiştir.
98. Duyularınızı teşvik edin. Halâ yapabiliyorken beş duyunuzu deneyin. Yaşlanma doğal olarak duyularınızda bir zayıflamaya yol açar, özellikle görme ve işitmede.
99. Video oyunları oynayın. Video oyunları yaşlanan zihinlere zihin jimnastiği gibi etki yapar. Birçoğu meydan okuyucu bilmece, oyunlarla doludur ve çözümleri tahmin etmek ve bulmak için beyninizi çok çalıştırır.
100. Düşünce dolu sohbetlerde bulunun. Bağırıp çağırmalı maçlar değil ama sağlıklı bir tartışma sizin için iyi olur. Beyninize hızlı çalışması için meydan okur ve sizi herşeye hazır tutar.
101. Yeni bir dil öğrenin. Beyni çalıştırmanın bir yolu dil öğrenmeye başlamaktır. Dil yeteneklerinizi arttırır, yeni insanlarla konuşmanızı, arkadaş edinmenizi sağlar ve yeni bir şey öğrenmeyi başarmış olma duygusu verir.
102. Meditasyon yapın. Stres hormonu kortisol bellek bakımından elzem beyin kısmı olan hippokampüsü küçülterek beyni yaşlandırır. Hergün, birkaç dakikanızı ayırarak, meditasyonla sakinleşmeye ve stresinizi azaltmaya odaklanarak kendinizi sakinleştirin.
Christina Laun, www.businesscreditcards.com/bootstrapper/102-ways-to-slow-down-aging
~ Anouk Aimee
Engin ciğim seni tebrik ediyorum. 102 yapmamız gereken şeylerin kaçını yapıyoruz acaba ? Yapacağım şeyleri hatırlattığın için teşekkürler…DURMAK YOK MAKALE YAZMAYA DEVAM !!!!!!!!!!!!!!!
[Reply]