Aşırı egzersiz: Fazla zorlama zararlı olduğunda
Fiziksel etkinliği arttırma üzerine çok fazla vurgu yapıldığından aşırı egzersiz (sürantrenman) konusunda çok az şey duyuyoruz. Bununla birlikte yarışmacı atletler ve orta yoğunlukta çalışan atletler için aşırı egzersiz ciddi bir sorun olabilir.
Aşırı egzersizin tanımı kişiseldir. Bir atletin çok fazla ve çok uzun saatler çalıştığı, normal dinlenme döneminde ise toparlanmanın gerçekleşmediği noktadır. Atletik performans aşırı efor ve toparlanma arasında denge gerektirir. Atlet bazı günler çok fazla enerji harcamak ve yeterli ama çok sayıda olmayan günleri ya tamamen dinlenmek ya da daha az yoğun egzersiz yapmak için belirlemek zorundadır.
Pek çok orta yoğunlukta çalışan ya da yarışmacı atlet daha fazla egzersiz ve çabanın daima daha iyi olduğunu düşünme eğilimindedir. Gerçeklerin farkında olsalar da genel eğilim gelecek egzersizde daha fazla ve daha uzun süre güç sarfetmek yönündedir.
Aşırı egzersizin belirtileri
Yorgunluk aşırı egzersizin en önce görünen belirtilerinden biridir. Bazı uzmanlar bu ilk belirtilere -her üçüncü ya da dördüncü günde yalnızca egzersizin yoğunluğunu azalttığınızda kolaylıkla giderilenlere- aşırı egzersizden çok fazla zorlama diyorlar.
Toparlanmadan aşırı zorlamaya devam ederseniz aşırı egzersizin şu belirtilerinden bazılarını deneyimleyebilirsiniz:
- tansiyon
- sinirlilik
- azalan iştah
- rahatsız uyku
- cinsel istek kaybı
- daha fazla ağrı ve acı
- azalan atletik performans
Aşırı egzersiz sendromunun daha ciddi durumunda ise aşağıdakiler olur:
- depresyon
- kadınlarda adet düzensizlikleri
- daha ciddi uyku sorunları
- süresi uzamış kas katılığı
- belirgin olarak azalmış atletik performans
Kas gücü birey için azalabilir; bununla birlikte incelemeyle belirlenemez çünkü çoğu atlet normal denen durumdan çok daha fazla güce ulaşır. Önemli bir güç kaybı bile doktor tarafından normal güç olarak sınıflanabilir. Ek olarak, bazı kan testleri aşırı egzersiz sendromunda anormal olsa da hiçbir test tanısal işaret olarak yeterince güvenilir değildir.
Kim riskte?
Aşırı egzersiz sendromunun risk faktörleri iki ana kategoriye ayrılır: bireyin zihni ve bedeniyle ilgili olanlar (intrinsic faktörler denen) ve dışsal faktörler (extrinsic denen)
İçsel faktörler:
Optimal genel sağlıktan daha kötü
Araya girmiş bir hastalık ya da ameliyat
Değişmiş ruh hali
Zorlayıcı ya da A tipi kişilik
Azalmış stres toleransı ve baş etme stratejileri
Normal ay hali çevriminin yokluğu
Dış faktörlere örnekler:
Haftalık zor egzersiz seanslarının yoğunluk, zaman ve sayısı
Önceki başarılı çalışma döneminden sapış
Yılın zamanı, iklim ve irtifa gibi çevresel koşullar
Besin alımının niteliği ve niceliği
Sürekli olan dinlendirici ve tamir edici uyku
Aşırı alkol, tütün, kafein, bitki çayı ve uyarıcıların kullanımı
İlaçlar
Genelde erkekler kadınlardan daha fazla aşırı egzersiz riskinde
Aşırı egzersiz sendromunu önleme ve tedavi etme
Aşırı egzersiz sendromunu önlemenin en iyi yolu ilk belirtileri önemsemek ve uygun şekilde davranmak. Egzersizler artan enerji duyusundan çok yorgunluk duygusu meydana getiriyorsa bunu yenmek için daha fazla egzersiz yapmaya çalışmayın. Onun yerine, haftalık rutininiz olarak çalışma günlerinizin arasına hafif egzersizler ya da tamamen dinlenme serpiştirin.
Aşırı egzersiz sendromu eğer egzersizin zamanını ve yoğunluğunu özellikle eş zamanlı olarak arttırıyorsanız vardır. Devamlı olarak aynı zamanda egzersizin süresini ve yoğunluğunu arttırmak daha büyük sürantrenman durumu ve “tükenmişlik” le sonuçlanır.
Dengeli diyetle beslenmek ve yeterli uyku almak bu sendromunu önlemeye yardım etmede iki diğer anahtar unsurdur. Fazladan vitamin ve amino asitler gibi besin destekleri performansa yardım etmez. Bazı kadın atletlerin normal kırmızı kan hücresi miktarını korumak için demir tableti almaları gerekir.
Ruh halindeki değişiklik aşırı egzersiz sendromunun nedeni ya da etkileyicisi olabilir. Depresyon ve endişe belirtileri dikkate alınmalı ve tedavi edilmelidir, gerektiğinde ilaç kullanarak.
Belirtiler tam gelişmiş aşırı egzersiz sendromuna ulaşırsa o zaman daha uzamış bir dinlenme dönemi gerekir. Atletler tanımlanmış dinlenme ve iyileşme dönemlerine sadık kalarak tekrar çalışmaya başlamalıdırlar.
Genelde, yoğun dayanıklılık çalışması seansları üst üste üç günden fazla olmayacak şekilde sınırlanmalıdır ve direnç çalışması için kas dinlenme aralıkları genelde gün aşırı olmalıdır.
http://www.wellsphere.com/men-s-health-article/overtraining-when-pushing-hard-is-harmful/895442
~ Anonim
Bir cevap yazın