kuşlar

Beyin oyunları ve bulmaca çözme aksiyonlarının beyinlerimizin kapasitelerini arttırmaları ve genel sağlıklarını geliştirmeleri nedeniyle  spor olarak kabulleri iyi temellenmiştir. Daha da  ilginci Michigan Üniversitesinin araştırıcılarınca yürütülen bir çalışmanın bulguları bilişsel gücü yapılandırmada beyin oyunları ve bulmacalar kadar etkin olanın sosyal ilişkiler olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın  tasarımı basit: araştırmacılar rastgele bir araya getirilmiş bir grup katılımcıdan birbirlerini tanımak için gerektiği şekilde sorular sormalarını istediler. Böyle bir etkileşimin 10. dakikasından sonra katılımcılara testler yaptılar. Buna paralel olarak ikinci bir gruptaki katılımcılara 10 dakikada yapmaları için mücadele gerektiren beyin oyunu etkinlikleri verdiler ve sonunda onlara da ayrıca bilişsel testler yapıldı. Üçüncü bir grup kontrol grubu olarak hizmet verdi onlara hiçbir girizgah yapılmadan bilişsel testler yapıldı. Sonuç? Sosyal etkileşim grubu bilişsel testlerde kontrol grubunu geçti ve beyin oyunu grubundan farklı olmadı. Araştırmacılara göre bu durum birinin iletişimde yaptığı aktif algılama-alışın herhangi bir zeka oyununun gerektirdiği  kadar zihin jimnastiği kapsadığını önerir.

Beyninizi “yağlı” tutmak için kolay yollardan birinin yalnızca insanlarla konuşarak zaman geçirmek olmasını büyüleyici buluyorum. Bunun açık  innovasyon için durumu daha da güçlü yapmasını belirtmekten de mutluyum….

Bu noktada, 2011’de Nature Neuroscience’da basılmış başka bir ilginç çalışmayı hatırlamadan edemeyeceğim. Amigdalanın –bellek ve duygusal reaksiyonları işlemede insan beyninin temel rolü oynayan  bir kısmı- boyutu ile bir insanın sosyal ağının karmaşıklığı ve boyutu arasında olumlu bir korelasyonu gösterdi. Diğer bir deyişle : Daha büyük beyin daha çok sosyal etkileşim. Bu bir korelasyon ve insanların yaptığı ilk varsayım şu:  daha büyük amigdala daha fazla duygusal zekayı ve daha iyi belleği destekliyor, bireyin sosyal ağının genişlemesine yol açarak.  Ancak olasılıkla neden-sonuç ilişkisi öbür yöne de gidiyor ve diğerleriyle geniş ölçüde etkileşim –şirketlerin açık innovasyon kullandıklarında yaptığı gibi- beyin kapasitesini büyütüyor.

http://blogs.hbr.org/2014/05/a-social-brain-is-a-smarter-brain/

“Yaşlanma cahiller için kıştır, bilgeler için ise hasat.”
~ Zen Budizm